Unul dintre cele mai importante echipamente dintr-o instalatie termica este cazanul/microcentrala. Din acest motiv este esential ca alegerea si dimensionarea sa se realizeze corect, conform necesarului termic si caracteristicile locului de instalare.
Pentru a alege produsul potrivit se recomanda stabilirea urmatorilor parametrii:
• tipul combustibilului;
• puterea cazanului;
• locul instalarii;
• modul de evacuare al gazelor arse;
• modul de perpararea al ACM.
Combustibilul utilizat: Exista diferite tipuri de combustibil: gaz metan, GPL, combustibil solid, peleti, energie electrica.
Puterea utila a cazanului: Trebuie sa fie suficient de mare pentru a satisface necesarul termic pentru a compensa pierderile de caldura si pentru a prepara ACM. Valoarea trebuie determinata de catre un proiectant pe baza unui calcul termic. Corect dimensionat cazanul va asigura suficienta caldura chiar si în perioadele cu temperaturi foarte scazute, iar în perioadele de tranzitie puterea va fi optimizata în functie de necesar. Un cazan ales necorespunzator va genera un grad scazut de confort si un consum ridicat de gaz.
Unde instalati cazanul: În primul rând trebuie sa alegeti locul de amplasare în functie de configuratia cladirii, tipul instalatiei, respectiv trebuie sa decideti daca va fi montat pe perete sau pe pardoseala.
În cazul în care ati ales un cazan cu preparare ACM, va recomandam sa montati cazanul si/sau boilerul cât mai aproape de consumatori în scopul reducerii pierderilor de caldura prin tevi.
Un aspect important în alegerea locului de amplasare îl reprezinta designul cazanului. Microcentralele de perete moderne sunt caracterizate de design modern si dimensiuni reduse, astfel încât ele pot face parte din mobilierul bucatariei. Cazanele vechi utilizate pâna acum pot fi înlocuite de produse moderne în armonie cu alte produse electrocasnice.
La cazanele moderne nivelul de zgomot de functionare nu trebuie sa fie un motiv de îngrijorare. La nici un cazan modern nu este depasita valoarea de 55 dB (nivelul admisibil pentru spatiile de locuit). Mai mult, cazanele moderne sunt echipate cu pompa de circulatie cu posibilitatea selectarii vitezei de circulatie a AT în sistem, reducând nivelul de zgomot datorat circulatiei.
Evacuarea gazelor de ardere: Un alt criteriu în alegerea locului de amplasare este modul de asigurare a aerului necesar arderii si evacuarea gazelor rezultate în urma procesului de ardere. Majoritatea cazanelor pe gaz moderne sunt disponibile atât în versiunea tiraj fortat cât si tiraj natural. Cazanele pe combustibil solid exista doar în varianta tiraj natural.
Tirajul natural: este solutia traditionala când gazele de ardere sunt evacuate printr-un cos cu tiraj natural, iar aerul necesar arderii este absorbit din încaperea în care este instalat cazanul. Aceasta încapere trebuie sa aiba ventilatie suficienta.
Turbo: cazanele cu tiraj fortat si camera de ardere nu trebuie sa fie instalate în încaperi cu ventilare directa pentru ca aerul necesar arderii este aspirat din exterior iar gazele arse sunt evacuate direct spre exterior prin tubulaturi diferite, etanse. În acest scop pentru cazanele moderne pot fi utilizate tubulaturi coaxiale cu diametrul 60/100mm.
Preparare ACM: alegerea modului de preparare ACM, deseori este cheia în alegerea cazanului potrivit. Debitul de ACM preparat înseamna confort dar totusi este un criteriu subiectiv pentru ca depinde de stilul de viata a fiecarui individ. Pentru cei care au avut preparatoare de apa instant sau pe baza de curent electric de capacitati reduse vor fi încântati de cantitatea de apa disponibila, cu conditia sa aleaga aparatul potrivit nevoilor. În principiu cazanele cu prepararea instantanee al ACM sunt mai ieftine si asigura apa atunci când este nevoie. Cazanele cu boiler încorporat pentru preparare ACM sunt mai scumpe la achizitie si în exploatare, dar asigura confort sporit. Indirect, tipul cazanului si implicit modul de preparare ACM este dictat de dimensiuni. Cele cu preparare instantanee dimensional sunt mai mici, iar cele cu boiler încorporat mai mari, iar marimea boilerului depinde de necesarul de ACM.
Pentru a nu privi lucrurile doar ipotetic, sa analizam practic. Un cazan cu preparare instantanee poate furniza un debit de 12-16 l/min de apa cu o crestere de temperatura de 30°C, ceea ce înseamna ca la robinet va putea curge (în anumite conditii) apa la temperatura de 38°C – temperatura optima la dus. În general debitul de apa necesar la bucatarie este de 5 l/min, la dus 8 l/min, la vana 12 l/min si chiar mai mult. Efectuând un calcul simplu putem concluziona ca în cazul cazanelor cu preparare instantanee putem asigura apa calda în cele mai bune conditii la maximum doua puncte de consum. La cazanele cu boiler factorul limitator este capacitatea boilerului.
Împreuna cu criteriile enumerate deja, trebuie luate în considerare si costurile de exploatare.
În primul rând trebuie stiut ca energia consumata nu depinde doar de cazan. Daca dorim sa economisim caldura, trebuie sa stim ca cea mai ieftina energie este cea pe care nu o consumam. Deci ce trebuie sa facem în viitor pentru a nu plati mai mult decât este necesar?
Expertii din domeniu sunt de acord ca nu este suficient sa alegeti bine cazanul ci trebuie luati în calcul o serie de factori cum ar fi izolatia termica a cladirii, programele de încalzire (zi/noapte), echiparea radiatoarelor cu robineti termostatici, etc.
În multe situatii practice s-a observat ca sau obtinut rezultate pozitive doar prin îndepartarea obiectelor care blocau cedarea caldurii de la radiatoare.
Alegerea corecta a cazanului poate contribui semnificativ la economia de energie. Cele mai economice sunt cazanele cu condensare care sunt capabile sa îmbunatateasca consumul cu pâna la 17% comparativ cu cazanele conventionale sau cu pâna la 33% fata de cazanele învechite.
Îmbunatatirea caracteristicilor la cazanele în condensare se datoreaza recuperarii caldurii latente de condensare continuta în vaporii de apa din gazele de ardere, caldura care în cazul cazanelor clasice este evacuata prin cos.
Cazanele cu condensare au un pret de achizitie mai ridicat însa, pe termen lung, realizeaza economii considerabile.
Pentru cazurile în care se doreste independenta fatã de gaz se poate opta pentru o centrala electrica sau pe combustibil solid. Centralele electrice cu puteri sub 9 kW pot fi racordate si la retea monofazica, iar cele cu puteri mari, din considerente tehnice si de siguranta în mod obligatoriu trebuie racordate la retea trifazica. Pentru a obtine puteri de peste 28 kW exista posibilitatea cascadarii centralelor electrice.
Prin instalarea în mod corect a termostatului de camera programabil potrivit, într-o camera de referinta, se poate asigura confortul dorit de utilizator.
Utilizarea robinetilor termostatici ajuta de asemenea la scaderea costurilor.
De asemenea, cazanele pot fi echipate cu elemente de automatizare care realizeaza un control echitermic, astfel optimizând temperatura AT în functie de temperatura exterioara. Un senzor de temperatura exterioara monitorizeaza permanent temperatura si ajusteaza temperatura AT cu o reactie foarte rapida, astfel încât (împreuna cu termostatul de camera) sa se asigure un confort maxim permanent.
AT - agent termic
ACM - apã caldã menajerã